Aslakki kirjoittaa

Kirjaudu

Paluu

Aslak

Näytetään viestit 11 - 20 uusimmasta vanhimpaan.

Uudemmat viestit | Aiemmat viestit

09.08.2018 05:04 - kuuluu ihan hurjia...
Lähettäjä: Aslak
...ihan totena kerrotaan, että muuan paikkakuntalainen olisi saanut kuluneen yön aikana kolme lohta Palosuvannosta ja Vidgaveisuvannosta.
Turisti oli onnistunut pääsemään punnitsemaan yhden joka painoi 17,5 kiloa. Se olikin se joka oli vatsaevästään kiinni.
Viimeisen kanssa taistellessa oli napsahtanut vapa puolen metrin verran kärjestä poikki.
Sanovat vielä että ehkä uistin oli irronnut suusta ja tarttunut eviin vatsan alla.
Tämmöisen kalan väsyttäminen ja ylös saaaminen ei perin yksinkertaista ole. Nähkääs kun kala lilluu vedessä pää alaspäin pötsi ylös.Koukkauksessa oli vaarana että etupäähän koukatessa voi koukku livetä ja nykiä ongen irti.
Mutta hyvin kuuluu menneen.

07.08.2018 17:59 - vesi olis nyt makeimillaan..
Lähettäjä: Aslak
..Tenossa, vaan en käynyt viime yönä. En keksinyt syytä lähteä Joelle.Kävin sen sijaan maastossa heikoin tuloksin. Tossua tossun etten sentään.
Olen katsellut myös yleisyrheilun em-kisoja. Ennakkouhosta huolimatta laihat tulokset.
Yksikään suomalainen suoritus ei ole yltänyt Martin suorituksen tasolle 60 luvun lopun pitäjän mestaruuskisoista. Tuolloinhan Martti otti jättimäisen valttelaapottimaisen vauhdin piikkarit jaloissa. Ponnistus osui kohdilleen. Pahaksi onneksi lankku tarttui piikkareihin ja siitä huolimatta Martti leiskautti yli 5 metriä.

26.07.2018 17:38 - Myös maineikas Pikku-Jussi sai..
Lähettäjä: Aslak
...joku aika sitten kutsun Kultavuorille. Siellä on hyvät mestat!
Olimme Pikku-Jussin kanssa töissä Korretojalla v.1980. Ennen juhannusta olin lähdössä käymään Tampereella. Jussi antoi osoitteen jossa pyysi minua käymään. Kertoi RastaKaissa tyttönsä siellä asuvan, mutta niin vain jäi käymättä. Kiire kun muka oli. Tullessa muuten ajoin 1200 km:n matkan 11.45 tunnissa.
Siellä Korretojassa kun työpäivä päättyi, niin Jussi otti pikku hakkunsa ja työntyi maastoon. Niin muuttui Pikku-Jussi Kivi-Jussiksi.
Pikku-Jussi jätti jälkeensä monia tarinoita. Kuulin erään nykyiseltä Lohimieheltä.
Energikriisin jälkeen oli parivaljakko ajautunut Kemijärvelle Outokummun töihin pusikkoja raivaamaan. Eräänä iltana Jussi sanoi että lähdetään hotelliin iltaa istumaan. Opasti kaveria ettei kovin puhuisi, hän hoitaisi puhumis-puolen. Niin Jussi sitten johdatti heidät salin keskivaiheille. Pian Jussi alkoi kertoilemaan malmiesiintymistä ja millaista kivilajia oli missäkin päin Lappia.
Pian joku kysyikin heiltä että mitäs miehiä te oikein olette. " Olemme Outokummun sedimenttejä". Kysyjä halusia trakemmin tietää työstä. " Me tutkimme miten meren aaltojen energia voitaisiin ottaa talteen". Kysyjä epäili: " eikö niitä olis parempia tutkia lähempänä merta". Jussi valisti että heidän mittarit ja anturinsa ovat niin herkkiä, että jos kuuden kerroksen kivitalon seinää vastapuolelta työntää. Niin viisarit värähtävät.
Koko luentosession aikan pelasi tarjoilu.
Illalla sitten kaveri halusi tietää mikä kumma on sedimentti. Se on kuule pohjasakkaa.

26.07.2018 17:30 - Jalven Antti.
Lähettäjä: Aslak
...ajaa viikko sitten kuoli Jalven Antti. Maanhiljainen mies. 80-luvulla kertoi lukeneensa mm. Raamatun kolmeen kertaan. Mainitsi että oli monien sellaisten kuullut puhuvan Raamatusta, vaikka eivät näköjään oli Kirjaa edes lukeneet. Tämä ei ole kuitenkaan se asia mitä olen kertomassa, vaan pieni hetki Utsjoen kansakoulussa 1964-1965. Jalven Anttikin asusteli aika paljon mummoni luona tuossa naapurissa. Siksi tunsin hänet hyvin ja hän tunsi minut.
Olimme välitunnilla sulan maan aikana. Seisoin aidan vieressä, kun Jalven Antti ajoi autolla ohi. Nähdessään minut hän nosti kättä. Jotenkin tuo hetki on jäänyt miellyttävänä muistona. Koko kansakouluajan hienoin muisto. Kiitos maanhiljainen Jalven Antti!

16.07.2018 01:48 - yleisön pyynnöstä 90 luvun alusta
Lähettäjä: Aslak
...Lapin Kansassa julkaistu yleisönosastokirjoitus.

" Utsjoen ihmemiehet

Perusutsjokelaisena olen vuosien aikana saanut yhdessä lajitovereideni kanssa seurata erilaisten ihmemiesten viuhahduksia. Ominaista näille ihmeiden tekijöille on ollut se, että jostain he ovat ilmestyneet valtavan ennakkokohun säestäminä ja sitten aikansa söhläiltyään ovat vähin äänin poistuneet tulojotoksen suuntaan.
Ihmemiehille on suotu huomattavan paljon yli oman tarpeen sekä osaamisen, että tietämisen armolahjoja elämän eri alueilta, valitettavasti vain ne elävässä elämässä ovat osoittautuneet keisarin uusien vaatteiden kaltaisiksi.
Mitenkään yllättävää ei liene sekään, että heillä voi olla satojenkin vuosien mittainen kokemus erilaisista erikois- ja erityistehtävistä.
Hunajan ja lehmän jätöksen lailla nämä taivaanrannan maalarit vetävät ympärilleen myötäilijöiden, suosijoiden ja suosittelijoiden surisevan ja hyrisevän parven, eräänlaisen fanclubin. Jokaiselle Mestarin pälkähdykselle liikenee vähintään yksi ihaileva huokaus, mieluiten kuoromainen yhteishuokaus.
Mitenkään ihmeellistä ei ole erityisosaaminen monilla aloilla. Esim. yliopettaja- siivoustyö, matkailun edistäminen, sumo, avaruustiede, erävalvoja, poliisityö, ihmeparantaja,- kuraattori,- kätilö, -kanttori, - leipomotyö, -eräopas, - tietyö, - sotilasala ja erityisesti kalastukseen liittyvissä asioissa.

Ehkä ajatellaan että olisi komeata, jos itse ihmemiesten ihmemies Billy Binns tarttuisi puikkoihin ja johdattaisi keulaportit, peräluukut ja vieläpä laituriin hitsatun purtemme paremmalle rannalle."


- tämä on lyhennetty versio kirjoituksestani joka julkaistiin Lapin Kansassa 90-luvun alkupuolella
nimimerkillä Äimän käki.

16.07.2018 00:39 - terve...
Lähettäjä: Aslak
...se on heinäkuukin jo pitkällä. Sanovat että lohta on vähän. Se on vähän miten sitä mittaa. Ainakin minä näen joka yö köllien pintomisia suvannoissa.
Se kun on tuo vedenpinta vaan vajentunut jäiden lähdön jälkeen. Veden lasku ei stimuloi lohia hirmuiseen nousuun. Lohta on tullut jokeen tuntematon määrä ennen lohilaskureiden asennusta.
Saalismäärät ovat pieniä. Johtunee osaksi siitä että päivystys on öiseen aikaan aika huteraa. Yksin saa päivystää. Ei näy muita.
Kalathan ei solkenaan ui ylävirtaan ja tämän kesän kelit ovat olleet sellaisia että enempi kala yöllä liikahtelee.
Kuulin tässä eräänä päivänä kylillä että muuankin lapinmies oli yhtenä yönä saanut 2 kalaa- 11 ja kuus puolikkaan. Aika hyvin kalattomana aikana. Welholla kuinkas muutenkaan.
Sain muuten hankittua myös maineikkaan perhonsitojan Minna Simosen perhoja. Olen ne asettanut nätisti omaan perhorasiaan. Ihailen niitä aina ene Joelle lähtöä. Olen miettinyt että perhota ovat niin hienoja, että ne pitäsi saada pikimmiten Unescon maailmanperintölistalle.

Saaliskyselylomakkeella pitäisi kalastajalta kysyä onko onkinut a) welhovaapulla b) Minna Simosen perhoilla.

17.06.2018 09:10 - Oletko valmis?
Lähettäjä: Aslak
....uudet welho-vaaput ilmestyneet markkinoille. Nopeimmilla on jo saapumisilmoitus kädessä.

14.06.2018 18:57 - Aamulla ajelin taas Nuorgamin suuntaan...
Lähettäjä: Aslak
...aina Viđgavein sillan ylittäessä kiinnittyy huomio Tielaitoksen aikoinaan ristimään nimeen VIRTAVEIJOEN SILTA- kylttiin. Eiköhän kaikki joet vie virta?

Saameksi perusmuoto Viđgaveadji ei kaipaa peräänsä joki liitettä , koska veadji tarkoittaa jo pientä jokea.

Kohdalle on merkitty 30 kilometrin rajoitus, joka sillä nopeudella sillan ylittää rikkoo autonsa ellei sitten alla satu olemaan öky-unimog.
30 kilsan rajoitus estää minua ottamasta Nuorgamin suuntaan kävely-intervalleja. Joudun sadan metrin ajaksi hölläämään.

Boratbokcan seutuvilla olen miettinyt miksei Boratbokcaan ole mega-moninkertaisen lohikuninkaan liittymän viereen rakennettu kuninkaalle 3 metrin läpimittainen alikulkutunneli, jotta ei tarvitse äärimmilleen herkistettyjen uistinten kanssa seikkaillaa autojen lomitse rantaan. Jos turpalevyt liikahtavat nanomilliäkään on uistimien käynti auttamattomasti pilalla.

On päivänselvää ettei vaappujen tärinä tee hyvää.
Tämän on ihmiskunta velkaa lohikuninkaalle. Kolmen metrin tunneli mahdollistaisi senkin että Maestro voi kuljettaa vavat joelle vaikka sylissä poikittain.

Viimeisenä otan esille kun vajaa kolmisen viikkoa sitten kävin ostamassa Tenon luvan. Piti kolme päivää henkisesti skarpata, että sain kerättyä henkisiä voimia niin että uskalsin lähteä tarkastajan juttusille.
Pahempaa luvan ostaminen on kun aikoinaan romu-Datsunin vieminen katsastukseen Kyykälle.
En ihmettele vaikka heikompi romahtaisi ostotilanteessa ja oikeutettu lupa jäisi lunastamatta.

07.06.2018 21:01 - kesähelteet kääntyivät....
Lähettäjä: Aslak
...hieman talvisemmiksi. Kalastus on alkanut paikoin nihkeästi.
Ehkä lohet kammoavat valtioiden mittarihärveleitä jotka on sijoitettu Polmakin seutuville.
Vedenpinta laskenut ja se on passivoinut lohen. Samoinb kirkas vesi on lohen puolella kun on kyse verkoista.

Muutaman päivän verkkosession jälkeen huomaan että kunto riittää hyvin kolmen kaverin kanssa pyytämiseen. Kulkutusverkko kun pyytää ainoastaan silloin kun kalastaja pitää verkosta kiinni. Seisova- ja patoverkko sallivat pyytömiehelle nokoset. Paitsi jos vedenpinta alkaa merkittävästi heilahdella.
Valtion pitäisikinb muodostaa kriisiaikojen varalta verkolla pyytäjistä valmiusjoukot huoltopuolelle.
Pilkkimällä kun laskuvarjojääkärikomppania nälkiintyy.30.05.2018 20:42 - kävin Sote-kampanjan tilaisuuksissa...
Lähettäjä: Aslak
... sekä Giisassa että kunnantalolla. Olivat tulleet kuulemaan meitä.
Meitä!
Parin viikon päästä eEduskunta tekee asiassa päätökset! Mitä hallitus välittää kansalaisten mielipiteistä kun asiantuntijoidenkin lausunnot joutuvat wc-käyttöön. Aika heikoilla näyttääö hallitus olevan, kun mobilisoi moisen sirkuksen. Kampanjointiin on kyllä rahaa.

Uudemmat viestit | Aiemmat viestit

Tenojoki.fi

sivun alkuun