Tenojoki.fi | Kuvia 2009 | kuva 02

Eero Niemelä:

Aamulla seitsemäs seitsemättä heräsin puoli kuudelta ja matkasin Ylä-Tenolle tarkoituksena käydä Jalven Antin luona hänen tultuaan kokemasta verkkoa. Tapasinkin Antin rantatörmällä ja saatuani kuulumiset, ettei ollut mitään suomunäytteenottoa tälle aamulle ohjelmassa, olin jo aikeissa jatkaa jokivarren matkaani. Antti kertoi, että vastarannalla olivat saaneet ison lohen rantaan ja kysyttyäni venettä lainaksi sousin Norjan puolelle. Siellä se oli rannassa. Iloiset tsekkipojat olivat ihailemassa saalistaan, joka oli tullut perholla. Lohi oli saatu Yläkönkään alimman kappaleen keskiosasta. Väsyttäminen pitkillä perhovavailla oli kestänyt puolisen tuntia. Se mikä oli ilahduttavaa nähdä, oli se, että suuri lohi oli otettu väsyttämällä ja "urheilullisesti" eli mitään nostokoukkua ei ollut käytetty. Tästä tapauksesta varmaan lähti nopeasti viestit tsekinmaalle kuvien kera. Yhtä nopeasti lohesta lähti irti suomunäytteet ja lohen iänmääritys. Lohi oli syntynyt vuoden 2000 kututapahtumasta jossain Tenon keskiosassa ja se oli viettänyt joessa neljä vuotta vaeltaen mereen vuonna 2005. Meressä lohi oli kasvanut suomun kasvurakenteiden perusteella hyvin, tosin toisena mereisenä kasvuvuotenaan kasvussa oli selvä hidastuminen. Lohi oli vielä kirkkaan oloinen ja ilmeisesti se oli saapunut Tenojokeen pari viikkoa sitten. Vatsan alueella ja pyrstöpäässä lohella oli vielä selvät arpeumat lohitäiden kiinnittymiskohdissa. Minkäänlaisia verkkomerkkejä lohessa ei ollut.

 

Tämä lohi on tyyppiesimerkki vuoden 2009 Tenon saaliin rakenteesta eli nyt saadaan selvästi keskimääräistä enemmän suuria neljä vuotta meressä olleita lohia, joista suurin osa on koiraslohia. Neljä vuotta meressä olleet koiraslohet painavat kahta puolta kaksikymmentä kiloa, kun taas vastaavan ikäiset naaraat painavat 12-16 kg.

 

Ennusteen mukaisesti on kesän 2009 saalismäärät kehittyneet ja siten lohikannat osoittaneet vaihtelunsa. Tänä vuonna pitikin vuoden 2005 smolttimäärästä kehittyä jokeen palaavaksi suurempi määrä näitä neljän merivuoden lohia. Mutta sittenkin hieman hämmästyttää kahden ja kolmen merivuoden lohien vähäisyys, jonka pitäisi olla nyt hälytyskelloja soittava signaali.

 

Jos lohisaaliin rakenne jatkuu edelleen pari seuraavaa viikkoa tällaisena, että pääsaaliin muodostavat pienet tiddilohet ja neljä vuotta meressä olleet suurlohet, se tarkoittaa todella huolestuttavaa tilannetta kutukannassa Tenossa ja sen suurimmissa sivujoissa. Nyt mielestäni tulisikin alkaa miettimään vapaaehtoisia toimenpiteitä koskien elokuun pyyntiä kutukannan turvaamiseksi. Herää vain kysymys suurlohien merkityksestä elokuussa. Pannaanko painoa lohikannan säilyttämiseen ja lisäämiseen vai meneekö suuren kalan saamisen todennäköisyys kaiken edelle.

 

paluu kuviin

paluu tenojoki.fi